Με αφορμή την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγηθήκαμε σε πρόωρες εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προεκλογική περίοδο δεν έγινε συζήτηση ουσίας και αντιπαράθεση επί προγραμμάτων, αλλά υπήρξε πόλωση με αντιπαράθεση συνθημάτων και συναισθημάτων και απεδείχθη ότι η οργή είναι πιο δυνατή από το φόβο όταν μάλιστα συνδυάζεται και με προσφορά κάποιας ελπίδας για το μέλλον.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και διεθνές ενδιαφέρον γιατί αν υπάρξει επιτυχία στην προσπάθεια είναι βέβαιο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξει προβληματισμός για αλλαγή φιλοσοφίας και προγραμμάτων στην Ε.Ε. Βέβαια το πιθανότερο είναι να υπάρξει άμεση προσγείωση στην πραγματικότητα που επέβαλε η Γερμανία στην Ε.Ε. και συμβιβασμοί, αλλά σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η τύχη του ελληνικού πειράματος.
Αυτό που αποφεύγουν να συνειδητοποιήσουν οι πλείστοι των πολιτικών μας είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα με τον τρόπο που λειτούργησε ξεπεράστηκε. Το πελατειακό κράτος, η κομματική ευνοιοκρατία εις βάρος της αξιοκρατίας ,η ατιμωρησία των επίορκων πολιτικών μέσω της σύντομης παραγραφής, η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού πρέπει να σταματήσουν. Κι επειδή το πρόβλημα της χώρας πέρα από οικονομικό είναι και πολιτικό, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί θετικά αν τουλάχιστον τολμήσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί, να τονωθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να αναβαθμισθεί το Κοινοβούλιο. Μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση (θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία από τον Μάιο του 2013) μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τη χώρα, να κάνει πιο συμμετοχική τη δημοκρατία μας και να οδηγηθούμε σε κοινωνία ενεργών πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο των αλλαγών θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το θεσμικό πλαίσιο, ο τρόπος λειτουργίας αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία των πολιτικών μας κομμάτων. Μέχρι τώρα στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας το πνεύμα που καλλιεργούνταν στα μέλη ήταν να καταγγέλλουν ανομίες των αντιπάλων αλλά να κάνουν ότι δεν βλέπουν όταν παρανομούσε το κόμμα τους. Κάποιοι ιδεολόγοι ή «ρομαντικοί» που τολμούσαν να καταγγείλουν παρατυπίες της δικής τους κυβέρνησης «περιθωριοποιούνταν». Τώρα πρέπει να θεσπιστεί διαφάνεια στα οικονομικά τους και να δίνουν λογαριασμό γιατί χρηματοδοτούνται από τον «δημόσιο κορβανά», να ανοιχτούν στην κοινωνία παραμερίζοντας την οικογενειοκρατία κι αντί να αναζητούν «μεταφερόμενους χειροκροτητές» να αναζητούν τους καλύτερους πολίτες.
Ελλείψει χώρου δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Το 2015 σίγουρα θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα και ευχή όλων είναι οι εξελίξεις αυτές να είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ο Ελληνισμός στην πορεία του επέζησε από πιο δύσκολες καταστάσεις γιατί πορευόταν με αρχές που εξασφάλιζαν επιβίωση και δημιουργούσαν προοπτική. Είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε την ολιγάρκεια ως τρόπο ζωής, την εργατικότητα, την αλληλεγγύη αλλά και την πίστη στο άτομο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο οργανωμένου συνόλου. Αυτήν την εποχή χρέος του Ελληνισμού είναι να αποτελέσει το ζυμάρι για αναγέννηση της Ευρώπης υπενθυμίζοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο γεωγραφική έννοια αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικός πολιτισμός.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρώην
προέδρου του ΔΣΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου