Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Με αφορμή τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κομμάτων που άσκησαν την εξουσία αυτήν την περίοδο, γι' αυτό είναι χρήσιμο να γίνουν κάποιες επιγραμματικές παρατηρήσεις για την δράση τους.
Καταρρέοντας η δικτατορία το 1974 παρέδωσε την εξουσία στον Κ. Καραμανλή, που έκανε σωστές κινήσεις κλείνοντας το κεφάλαιο του εμφυλίου με νομιμοποίηση του ΚΚΕ και θεσπίζοντας ένα δημοκρατικό Σύνταγμα. Τον Σεπτέμβρη του 1974 ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ και Οκτώβρη του 1974 η ΝΔ, ως κόμματα αρχών, αλλά πολύ γρήγορα ο Α. Παπανδρέου για να ελέγξει το ΠΑΣΟΚ διέγραψε τα μισά ιδρυτικά στελέχη, ενώ κι ο Κ. Καραμανλής αργότερα διέγραψε τα μέλη της «Κίνησης Βόλβης», που ζητούσαν δημοκρατικές διαδικασίες και αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.
Επιγραμματικά επισημαίνω ότι η ΝΔ έχει στο ενεργητικό της την ψήφιση δημοκρατικού Συντάγματος και την εισδοχή της χώρας στην ΕΟΚ, στο ΠΑΣΟΚ οφείλονται κάποιες κινήσεις εκσυγχρονισμού, όπως η δημιουργία του ΕΣΥ, η ίδρυση των ΚΕΠ, ο νόμος για προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στο ενεργητικό και των δυο κομμάτων είναι οι πρωτόγνωρες πολιτικές ελευθερίες για τους πολίτες και η σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Τα δυο κόμματα όμως τα βαρύνουν και πολλά αρνητικά: οι χρηματοδοτήσεις της ΕΟΚ και της ΕΕ δεν αξιοποιήθηκαν για δημιουργία υποδομών αλλά διοχετεύονταν στην κατανάλωση. Παράλληλα (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) γινόταν εκμαυλισμός των πολιτών με αθρόους ρουσφετολογικούς διορισμούς στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα γιγάντωση και αναποτελεσματικότητα αυτού, ενώ με δανεισμό δίνονταν υπέρογκες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και θεσπίζονταν επιδόματα του τύπου «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Οι πολιτικοί κι από τα δυο κόμματα (με λίγες εξαιρέσεις) δεν είχαν όραμα αλλά ούτε και το θάρρος για ρήξεις και τομές και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη η χώρα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος γράφοντας γι' αυτήν την περίοδο θα σημειώσει την ψήφιση δημοκρατικού Συντάγματος και την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, αλλά σίγουρα θα στιγματίσει τον ανεύθυνο πολιτικό λόγο και τον καλλιεργούμενο από τον πολιτικό κόσμο άκρατο καταναλωτισμό, που οδήγησε σε υπερχρέωση και χρεοκοπία της χώρας. Σίγουρα θα επισημάνει την υπολειτουργία των θεσμών αλλά και τη γενίκευση του φαινομένου της διαφθοράς με πολιτικούς που ίδρυαν ofshore εταιρίες για να μην πληρώνουν φόρους.
Ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων οδήγησε δυστυχώς στη σταδιακή απομάκρυνση των πιο ανιδιοτελών και οραματιστών από τα στελέχη, που στην πορεία είδαν ότι ο αγώνας ήταν «για ένα πουκάμισο αδειανό», και τα κόμματα έχασαν την επαφή με την κοινωνία.
Σίγουρα μπαίνει το ερώτημα αν μακροπρόθεσμα έχουν μέλλον. Νομίζω ότι για να έχουν μέλλον πρέπει να εκσυγχρονισθούν, να ανοιχτούν στην κοινωνία και να αποκτήσουν αξιοπιστία, εξοστρακίζοντας τα στελέχη τους που μπερδεύουν το νόμιμο με το ηθικό, να έχουν όραμα και να αγωνισθούν έμπρακτα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Σήμερα έχει συρρικνωθεί μέχρι περιθωριοποίησης το ΠΑΣΟΚ και μειώθηκε η εκλογική επιρροή της ΝΔ και λόγω «μνημονίου» αλλά και γιατί «συγκυβερνώντας» λειτούργησαν με κανόνες του χτες (π.χ. αντί να αναζητήσουν τους ικανότερους Ελληνες για στελέχωση του κρατικού μηχανισμού για να είναι αποτελεσματικός, χρησιμοποίησαν αποτυχημένους πολιτευτές, ανεπάγγελτους γόνους κ.λπ. με αποτέλεσμα να είναι πάλι αναποτελεσματικός). Για να έχουν μέλλον πρέπει, πέραν της εξόδου από την κρίση, άμεσα να προχωρήσουν σε τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναγέννησης της χώρας, και να θυμούνται πάντα αυτό που είχε πει κάποτε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Α. Μπέβεριτζ: «Ενα κόμμα μόνο αναπτυσσόμενο ζει. Οταν πάψει να ανέχεται τις νέες ιδέες, πεθαίνει».


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου