Θετικά απασχόλησε τα ΜΜΕ η εκδήλωση προβολής της Θεσσαλονίκης που συνδιοργανώθηκε στα Σκόπια από την ελληνική διπλωματική αρχή και το Οικονομικό Επιμελητήριο της γειτονικής χώρας με συμμετοχή πολλών φορέων από τη Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα ήταν μια θετική ενέργεια που όμως έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολλά χρόνια και αντίστοιχες να διοργανώνονται συχνά σε Σόφια, Σκόπια, Τίρανα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη.
Τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά επιγραμματικά θα τα επαναλάβουμε. Η Θεσσαλονίκη και λόγω γεωγραφικής θέσης για αιώνες ήταν μεγάλο εμπορικό - κοσμοπολίτικο κέντρο. Είχε εμπορική και πολιτιστική ενδοχώρα που εκτεινόταν σε όλα τα Βαλκάνια και το Λιμάνι της εξυπηρετούσε όλη αυτήν την περιοχή. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικών καθεστώτων σε γειτονικές χώρες έκλεισαν τα σύνορα και περιορίστηκε ο ρόλος της, αλλά με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων την περίοδο 1989-1990 δημιουργήθηκαν πάλι οι προϋποθέσεις να καταστεί εμπορικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής. Ηταν η πιο κοντινή, στις γειτονικές χώρες, μεγάλη πόλη -με κάποιες υποδομές- σε χώρα - μέλος της ΕΕ, στην οποία διακαώς επιθυμούσαν συμμετοχή οι γειτονικές χώρες. Εδώ μπορούσαν να εδρεύουν οι φορείς της ΕΕ που θα απευθύνονταν στα Βαλκάνια και θα μπορούσε να είναι και ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των γειτονικών λαών. Δυστυχώς η χώρα μας δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν αλλά και οι φορείς της πόλης δεν είχαν ένα κοινό όραμα ανάδειξης της πόλης με αξιοποίηση της ιστορικής συγκυρίας.
Αν υπήρχε το όραμα και χωρίς τη συνδρομή της κεντρικής εξουσίας, οι τοπικοί φορείς πολλά μπορούσαν να κάνουν. Θα μπορούσαν π.χ. να στηριχθούν και να λειτουργούν οι διαβαλκανικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν με έδρα τη Θεσσαλονίκη (ένωση βαλκανικών δικηγορικών συλλόγων, οικονομικών πανεπιστημίων ΝΑ Ευρώπης, ειδησεογραφικών πρακτορείων, κρατικών θεάτρων ΝΑ Ευρώπης κ.λπ.), αλλά και να επιδιωχθεί η λειτουργία θεσμών υπερεθνικής εμβέλειας. Θα μπορούσαν ακόμη να γίνουν και κάποια πιο απλά: ο οργανισμός προβολής της Θεσσαλονίκης να ενημερώνει συχνά τα ΜΜΕ γειτονικών χωρών με δελτία τύπου στη γλώσσα κάθε χώρας για τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, τις περιοδικές εκθέσεις τους, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το ωράριο αγοράς κ.λπ. Θα έρχονταν περισσότεροι επισκέπτες από γειτονικές χώρες, αν ήξεραν ότι το Σαββατοκύριακο που θα έρχονταν, πέρα από την αγορά της πόλης, θα μπορούσαν να επισκεφτούν κάποια έκθεση σε μυσείο ή κάποια πολιτιστική εκδήλωση.
Ο δήμαρχος μερικές φορές έχει καλές ιδέες, αλλά λειτουργεί αυτοκαταστροφικά με την αντιφατική υπερβολή του… Δεν χρειάζεται να προβάλλουμε μόνον το σπίτι του Κεμάλ για να έρθουν Τούρκοι τουρίστες ή να προβάλλουμε μόνον την ιστορία των Εβραίων της πόλης. Υπάρχουν και αυτά, αλλά να μην ξεχνούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ιστορία αιώνων, ταυτισμένη με τον ελληνισμό, και ήταν πάντα η πόλη που εξέφραζε τον οικουμενικό ελληνισμό, τους ανοιχτούς ορίζοντες. Είναι σίγουρο ότι περισσότεροι Τούρκοι και Εβραίοι θα έρχονταν, αν μάθαιναν και ποια άλλα μνημεία ή μουσεία έχει η Θεσσαλονίκη, ενώ δεν νομίζω ότι θα απαιτούνταν μεγάλη δαπάνη για τη συγκρότηση μιας ομάδας που θα ενημέρωνε τακτικά ΜΜΕ γειτονικών χωρών για το «γίγνεσθαι» της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη χρειαζόταν και χρειάζεται θεσμούς και γεγονότα υπερεθνικής εμβέλειας και δυστυχώς οι προσπάθειες που έγιναν σε αυτήν την κατεύθυνση δεν στηρίχθηκαν. Ακόμη και σήμερα οι εκπρόσωποι της πόλης διαβάζουν ότι οδηγούνται σε κατάργηση το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που με τη λειτουργία τους έδιναν τόνο υπερεθνικής εμβέλειας, κι ότι μετά την κατάργηση της ΕΤ3 κινδυνεύει η πόλη να μην έχει κανάλι εθνικής εμβέλειας που να προβάλλει την περιφέρεια… Κι ενώ έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί όλοι για να αποτρέψουν υποβάθμιση της πόλης, δυστυχώς σιωπούν… Το επαναλαμβάνουμε: χρειάζεται όραμα για τη Θεσσαλονίκη αλλά και καθημερινός αγώνας όλων και κυρίως των εκπροσώπων της πόλης για να υλοποιηθεί.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου