Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Οι πολιτιστικές υποδομές στη Θεσσαλονίκη

Μια πρόσφατη δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Σ. Χατζάκη, για αναστολή της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της Μονής Λαζαριστών και γενικότερα των πολιτιστικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζω ότι όταν το 1997 έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη απέκτησε αξιοζήλευτες υποδομές (θεατρικές αίθουσες, μουσεία κ.λπ.), για τις οποίες δαπανήθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές τότε. Ετσι αξιοποιήθηκε και η Μονή Λαζαριστών ως πολυχώρος πολιτισμού με εγκατάσταση σε αυτή του ΚΘΒΕ, του ΚΜΣΤ κ.λπ., ενώ για τη διαχείρισή της δημιουργήθηκε αστική εταιρία με πρόεδρο το νομάρχη Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρο τον πρόεδρο του ΚΘΒΕ και διαχειριστή το δήμαρχο Σταυρούπολης. Κι επειδή η χρηματοδότηση αστικής εταιρίας ήταν δύσκολη, καθορίσθηκε ότι στις δαπάνες του συγκροτήματος θα συμμετέχει με 71% το ΚΘΒΕ με την έννοια ότι μέσω αυτού το υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτεί και θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα... αλλά η χρηματοδότηση του ΚΘΒΕ ήταν πάντα ελλιπής και, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές άλλες ανάγκες, δεν μπορούσε να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.
Ισως τώρα είναι ευκαιρία μιας ουσιαστικής συζήτησης για τον τρόπο λειτουργίας του συγκροτήματος, για τον τρόπο χρηματοδότησης αλλά και μείωσης των λειτουργικών δαπανών... Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεχισθεί η καλλιτεχνική δραστηριότητα του ΚΘΒΕ στις θεατρικές αίθουσες της Μονής Λαζαριστών, γιατί ο χώρος αυτός αποτελεί πολιτιστική όαση για τη δυτική Θεσσαλονίκη και πιστεύω ότι αυτή είναι και η πραγματική βούληση του κ. Χατζάκη, που, όταν το 2009 επελέγη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, ανακοίνωσε ότι η μεγάλη θεατρική αίθουσα της Μονής Λαζαριστών θα αποτελεί τη λαϊκή σκηνή του ΚΘΒΕ και μαζί (ήμουν πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ τότε) ξεκινήσαμε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δήμων και άλλων φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Από αυτήν τη στήλη ελλείψει χώρου δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ξαναδούμε και το θέμα καλύτερης αξιοποίησης των πολιτιστικών υποδομών που απέκτησε η Θεσσαλονίκη, όταν το 1997 ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της κι ενδεικτικά αναφέρω ότι οι θεατρικές αίθουσες του ΚΘΒΕ έχουν χωρητικότητα 2.200 θεατών περίπου, όση και η χωρητικότητα των αιθουσών του Εθνικού θεάτρου στο Λονδίνο που έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό...). Οι φορείς της πόλης πρέπει με φαντασία και κοινές δράσεις εξωστρέφειας να αξιοποιήσουν αυτήν την υποδομή που μπορεί να αποτελεί το εφαλτήριο θεσμών και δράσεων υπερεθνικής εμβέλειας που θα δίνουν στη Θεσσαλονίκη εικόνα πόλης - πνευματικής μητρόπολης.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου - πρώην προέδρου του ΔΣΘ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 10/1/2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου