Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι συνηθίζουν να υποδέχονται με ελπίδες τη νέα χρονιά, γιατί η ελπίδα είναι πάντα ο τελευταίος θάμνος που μας συγκρατεί να μην πέσουμε στον γκρεμό... αλλά και γιατί, όπως γράφει ο Θουκυδίδης: «Οι άνθρωποι πάντα εμπιστεύονται εις την απερίσκεπτον ελπίδα εκείνο που επιθυμούν και απορρίπτουν δι' αυθαιρέτου συλλογισμού εκείνο που αποστέργουν...».
Δυστυχώς, για τη χώρα μας και το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά με ύφεση, ανεργία, μειωμένα εισοδήματα και με αίσθηση κλειστών οριζόντων… Το γεγονός ότι πήραμε τη «δόση» το 2012 δε σημαίνει τίποτα, αν δε συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν κατάλληλο κλίμα για να αρχίσει η ανάπτυξη. Προς το παρόν, βαπτίζονται ως μεταρρυθμίσεις φόροι υπέρ του Δημοσίου που, επειδή ξεπερνούν τα όρια αντοχής των πολιτών, όχι μόνο δε θα αποδώσουν αλλά και θα επιτείνουν την ύφεση.
Για να γίνω κατανοητός, επισημαίνω ότι διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης με μεγάλη καθυστέρηση στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, για να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια με περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται, επέβαλε διπλασιασμό του δικαστικού ενσήμου και μεταξύ άλλων υψηλά παράβολα για άσκηση ενδίκων μέσων (για να ασκήσει έφεση ακόμη και κατά απόφασης Ειρηνοδικείου κάποιος διάδικος που θεωρεί ότι αδικήθηκε πρέπει, πέραν των άλλων εξόδων, να καταβάλει και παράβολο 200 ευρώ υπέρ του Δημοσίου...). Αυτό, όμως, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά «φορομπηχτική πολιτική» που αναιρεί ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Μεταρρύθμιση που θα βελτίωνε την κατάσταση θα είχαμε -χωρίς καμιά πρόσθετη δαπάνη- αν αποφασιζόταν η σμίκρυνση του χρόνου των δικαστικών διακοπών από 3,5 μήνες ετησίως σε 1,5 μήνα (στη χώρα μας τα δικαστήρια υπολειτουργούν 2,5 μήνες το καλοκαίρι, 15 μέρες την περίοδο γιορτών των Χριστουγέννων και 15 μέρες την περίοδο γιορτών του Πάσχα).
Ανέφερα ενδεικτικά τα ανωτέρω, για να επισημάνω ότι κάποιοι τεχνοκράτες οικονομολόγοι δεν έχουν ούτε εικόνα ούτε συνείδηση της κοινωνίας και λειτουργούν με την τακτική του «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει», στέλνοντας λάθος μηνύματα στην κοινωνία, γιατί, ενώ φορολογούν από το πρώτο ευρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι ακόμη αφορολόγητες σε ποσοστό 75% οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μας. Και ενώ πετσοκόβουν την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ, παρέχεται διπλή - παχυλή σύνταξη σε εκατοντάδες πρώην βουλευτές, δημάρχους κ.λπ.
Αν θέλουμε το 2013 να αποτελέσει το προμήνυμα μιας άνοιξης για τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία και κυρίως οι ασκούντες εξουσία. Να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν κλίμα ανάτασης και ανάπτυξης για τη χώρα.

Καλή χρονιά.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου - πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου