Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί ενισχύονται τα άκρα…

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ

πρώην προέδρου του ΔΣΘ

Συχνά δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό αναλύσεις για τις μεταβολές που παρατηρούνται στο πολιτικό μας τοπίο με την ενίσχυση και ριζοσπαστικοποίηση των άκρων, γεγονός που επιβεβαιώνουν ακόμη και μετεκλογικές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν στατικά το θέμα χωρίς να αναλύουν τις βαθύτερες αιτίες της ενίσχυσης των κομμάτων που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος ίσως γιατί και οι ίδιοι είναι εξαρτημένοι από το σημερινό τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.
Ναι. Είναι αλήθεια ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες «μουτζώνουν» το πολιτικό μας σύστημα και στρέφονται στα άκρα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Φταίει η οικονομική κρίση που έφερε στα όρια εξαθλίωσης την πλειοψηφία των πολιτών, η υπολειτουργία των θεσμών, αλλά και η αναξιοπιστία και υποκρισία του πολιτικού κόσμου που δίνει την εντύπωση ότι και σήμερα ακόμη προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσει κάποια προκλητικά προνόμιά του... Φταίνε οι πολιτικοί μας όταν ψηφίζουν νομοθετήματα που εξοντώνουν τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώνοντας τις αποδοχές σχεδόν σε επίπεδα Βουλγαρίας, αλλά δε θίγουν το καθεστώς που εξασφαλίζει στους ίδιους διπλή - παχυλή σύνταξη με μια θητεία στο Κοινοβούλιο… Φταίνε όταν μιλούν για μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά οι ίδιοι εξακολουθούν να έχουν στο γραφείο τους 4 αποσπασμένους υπαλλήλους, επιστημονικό συνεργάτη κι αστυνομικό που εκτελεί συνήθως χρέη οδηγού… και επιμένουν να αμείβονται «εξτρά» για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής…
Πολιτικοί με συμμετοχή στο Κοινοβούλιο επί δεκαετίες που θα μπορούσαν να λειτουργούν ως «σοφοί Νέστορες», δίνοντας θάρρος και ελπίδα στους πολίτες, απαξιώνονται όταν αποκαλύπτονται να μεριμνούν για το πώς θα προσλάβουν ως συνεργάτες στο Κοινοβούλιο κάποιους συγγενείς τους… Προσπαθεί ο πρωθυπουργός να στείλει μήνυμα λιτότητας αλλά αυτό το μήνυμα ακυρώνεται την ίδια στιγμή όταν υπουργοί του δημιουργούν θέσεις για να βολέψουν κάποιον αργόσχολο «κουμπάρο» η άλλο υποτακτικό τους… Αυτά βλέπουν οι πολίτες κι αντιδρούν με αίσθημα εκδίκησης ενισχύοντας τα άκρα.
Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην πολιτική μας ζωή και είναι βέβαιο ότι η ενίσχυση και περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των άκρων θα φέρει κλυδωνισμούς στο πολίτευμα. Μπορεί να υπάρξει λύση, γιατί ο ελληνικός λαός έχει φιλότιμο και μπορεί να κάνει υπομονή και να δεχτεί μέγιστες θυσίες αν δει ότι στις θυσίες συμμετέχουν εμφανώς και οι ηγέτες του, αν δει ότι λειτουργούν οι θεσμοί και η νομιμότητα προς κάθε κατεύθυνση, αν δει ότι οι ηγέτες του δε ζητούν μόνο θυσίες, αλλά ταυτόχρονα εκπονούν και υλοποιούν πρόγραμμα που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 12/9/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου