Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ανάγκη ελπίδας…

 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
δικηγόρου, πρ. προέδρου του ΔΣΘ 
Εγραφα πριν από 2 χρόνια στον «Α» ότι η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική, ότι λαμβάνονται επώδυνα μέτρα οριζόντια χωρίς να θιγούν πραγματικά οι προνομιούχοι… Επισήμανα την αποβιομηχάνιση της χώρας, την εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, τη μη ύπαρξη αναπτυξιακού σχεδίου και τη βεβαιότητα ότι θα επακολουθήσει ύφεση και πιο επώδυνα μέτρα.
Στα δύο χρόνια που πέρασαν όλα εξελίχθηκαν προς το χειρότερο. Οδηγηθήκαμε άνοιξη του 2010 στο μνημόνιο που απέτυχε κυρίως γιατί έλειπε ο αναπτυξιακός χαρακτήρας, ενώ η αποτυχία εκείνης της συνταγής μας οδήγησε στη νέα δανειακή σύμβαση με γενναίο κούρεμα του χρέους και νέο δανεισμό με τη φιλοδοξία το 2020 να είμαστε εκεί που ήμασταν το 2009…
Είναι αλήθεια ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα πήρε πίστωση χρόνου -μια βαθιά ανάσα, αλλά κι ο νέος δανεισμός δε θα φέρει τη λύτρωση γιατί λείπει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας. Δεν υπάρχει -και φυσικά δεν υλοποιείται- κανένα αναπτυξιακό σχέδιο π.χ. με αναδιάρθρωση αγροτικών καλλιεργειών, με εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης, με αύξηση τουρισμού μέσω δημιουργίας υποδομών και προβολής μνημείων-πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς της χώρας. Οχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, αλλά δυστυχώς κάνουμε και τα αντίθετα από αυτά που πρέπει να γίνουν κι έτσι καταργήσαμε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ είμαστε παγκοσμίως πρώτοι στην εμπορική ναυτιλία, και το υπουργείο Τουρισμού ενώ προσδοκούμε να ζήσουμε από τον τουρισμό…
Δεν ξέρω πώς αισθάνονται οι πολιτικοί μας σήμερα, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται απελπισμένοι κι η νέα γενιά είναι οργισμένη γιατί ακυρώθηκαν τα όνειρά της. Η ανεργία καλπάζει κι οι νέοι, αν βρουν κάποτε δουλειά, θα αμείβονται εξευτελιστικά, ενώ οργίζονται περισσότερο γιατί βλέπουν να διατηρούνται κάποια προκλητικά προνόμια του πολιτικού κόσμου που δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα (π.χ. η παροχή διπλής σύνταξης σε βουλευτές, δημάρχους, μεγαλοσυνδικαλιστές, η επιπρόσθετη αμοιβή για τις συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής κ.λπ.)…
Σήμερα οι πολίτες αναζητούν απεγνωσμένα την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα έλθει ένα καλύτερο αύριο για να μπορούν να κρατηθούν από κάπου. Αυτήν την ελπίδα οφείλουν να την προσφέρουν στους πολίτες οι πολιτικοί μας. Αλλάζοντας συμπεριφορά να συμμετάσχουν εμφανώς στις θυσίες και ξεπερνώντας τη μικροπολιτική να επεξεργαστούν και υλοποιήσουν αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και παράλληλα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και εν συνεχεία ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Αν δε δώσουν στους πολίτες αυτήν την ελπίδα αλλαγής, τότε οδηγούμαστε σε εκλογές διαμαρτυρίας και καταδίκης, σε αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού και σε κοινωνικές εκρήξεις με κινδύνους και για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου