«στα σκοτεινά πηγαίνουμε
στα σκοτεινά προχωρούμε..»
Γ. Σεφέρης
Πέρασαν αρκετές δεκαετίες από την εποχή που γράφτηκαν οι στίχοι του Σεφέρη, αλλά είναι σαν να αναφέρονται στη σημερινή Ελλάδα, που μοιάζει με τοπίο στην ομίχλη, γιατί κανείς δεν ξέρει πού βρισκόμαστε και πού βαδίζουμε, ενώ οι ιθύνοντες αυτοσχεδιάζουν χωρίς όραμα για το μέλλον.
Οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης με τη συμπεριφορά τους έφθειραν τους θεσμούς. Η κρατούσα πολιτική ελίτ στηριζόταν στη διαιώνιση του συστήματος μέσω της οικογενειοκρατίας, με πρόθυμους υπηρέτες -συνήθως ανεπάγγελτους γόνους- που σιτίζονταν στην αυλή πολυεθνικών εταιριών, φτάνοντας στο σημείο να διεκδικούν «χορηγίες» από εκατομμύρια μέχρι και λεμονοστίφτες, ενώ είχαν εξασφαλισμένη την ατιμωρησία μέσω της συνταγματικά κατοχυρωμένης σχεδόν άμεσης παραγραφής των ποινικών ευθυνών τους και γι' αυτό κανείς πολιτικός δεν τιμωρήθηκε για τα σκάνδαλα της Siemens, των υποβρυχίων, του Βατοπεδίου, του xρηματιστηρίου κ.λπ.
Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα. Δυστυχώς, ο πολιτικός κόσμος δείχνει σαν να μην κατάλαβε τίποτε. Υπάρχουν ακόμη σε καθοδηγητικά όργανα κομμάτων πρόσωπα που στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις, πλούτισαν(αν δει κάποιος τι πελατολόγιο είχαν οι εταιρίες συγγενικών τους προσώπων, θα καταλάβει…). Παράλληλα, οι εκπρόσωποί μας δίνουν την εντύπωση ότι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατήσουν κάποια προνόμια και δε σκέφτονται ότι δίπλα τους υπάρχουν άνεργοι κι εργαζόμενοι με 700 ευρώ το μήνα… Ετσι, εξακολουθούν να αμείβονται επιπρόσθετα οι βουλευτές για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής και εξακολουθούν να παίρνουν διπλή σύνταξη κι αυτοί αλλά και οι διατελέσαντες δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων για δύο θητείες.
Βεβαίως, δε θα σωθεί η Ελλάδα, αν μειωθούν τα προνόμια των πολιτικών ή αν μειωθούν οι αποδοχές κάποιων άλλων υψηλόμισθων λειτουργών, αλλά σίγουρα θα φανεί ότι συμμετέχουν πραγματικά στις θυσίες και θα μπορούν να διατηρήσουν κάποιο κύρος στη λαϊκή συνείδηση, για να μπορούν να λειτουργούν ως ηγέτες.
Η κρίση -οικονομική και θεσμική- θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει ως σοκ και να είχε οδηγήσει σε βελτίωση των θεσμών, καθιέρωση διαφάνειας στην πολιτική ζωή, υλοποίηση προγράμματος εξόδου από την κρίση κ.λπ. Δυστυχώς, δε λειτούργησε έτσι και γι' αυτό η χώρα βαδίζει στα σκοτεινά… Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι κάθε λογής ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να δημιουργήσουν προοπτική για τη χώρα και να προσφέρουν ελπίδα στον πολίτη, γιατί διαφορετικά η απελπισία των πολιτών θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις, με περαιτέρω ενίσχυση και ριζοσπαστικοποίηση των άκρων, με κλυδωνισμούς και του πολιτεύματος.
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου