«όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει
τι δύσκολο να μάθει της πενίας
τη νέα γλώσσα και τους τρόπους…»
Κ. Καβάφης
τι δύσκολο να μάθει της πενίας
τη νέα γλώσσα και τους τρόπους…»
Κ. Καβάφης
Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης απέτυχε. Κυβερνήθηκε από πολιτικούς που -με λίγες εξαιρέσεις- δεν είχαν το θάρρος λήψης δύσκολων αποφάσεων και προτιμούσαν να κολακεύουν τους πολίτες εξαγοράζοντας την ψήφο τους με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο και με επιδόματα «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία», ενώ μερικοί λειτουργούσαν ως υπάλληλοι πολυεθνικών εταιριών των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν.
Αυτή η Ελλάδα απέτυχε και ξέπεσε με ευθύνη αυτών που άσκησαν εξουσία αλλά και με ευθύνη των πολιτών που έστελναν στη Βουλή τέτοιους ανθρώπους. Τώρα, όπως λέει ο ποιητής, πρέπει να μάθει τη νέα γλώσσα και τους τρόπους της πενίας…
Πληρώσαμε ακριβά το τίμημα κι η χώρα μας υπερχρεωμένη είναι δεμένη χειροπόδαρα από τους δανειστές της που με τα «μνημόνια» έχουν περιορίσει και την εθνική κυριαρχία.
Το κακό είναι ότι η καταστροφή δε λειτούργησε ως «σοκ» για τη χώρα κι ο πολιτικός κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην έγινε τίποτα, γι' αυτό και δεν ασχολείται ουσιαστικά με το μέλλον με την έννοια της επεξεργασίας και υλοποίησης σχεδίου εξόδου από την κρίση και δημιουργίας προοπτικής με ανάπτυξη της χώρας.
Από αυτήν τη στήλη λόγω χώρου δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Ας πούμε μόνον ότι η χώρα με την επιμήκυνση του χρέους πήρε μια ανάσα. Υπάρχει άμεση ανάγκη υλοποίησης σχεδίου εξόδου από την κρίση μέσω ανάπτυξης αλλά και αναδιάρθρωσης του πολιτικού μας συστήματος. Πρέπει να βελτιωθούν οι θεσμοί για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο, να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας στη δημόσια ζωή, να γίνει αξιοκρατική η διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να γίνει πιο συμμετοχική η δημοκρατία μας.
Τα πολιτικά μας κόμματα (οι πνεύμονες του πολιτεύματος) πρέπει να αποκτήσουν διαφάνεια στα οικονομικά τους, αλλά και αξιοπιστία με άνοιγμα στην κοινωνία και με ριζικές αλλαγές του τρόπου οργάνωσής τους, ενώ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πείσουν και προσφέρουν όσο έχουν στα καθοδηγητικά όργανα πρόσωπα που χρησιμοποίησαν κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις για να πλουτίσουν άμεσα η έμμεσα.
Τέλος κι εμείς πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες και, εξοβελίζοντας τους ανεπάγγελτους γόνους που διαιωνίζουν το χρεοκοπημένο σύστημα, να αναζητήσουμε πρόσωπα που διακρίθηκαν σε επαγγελματικούς στίβους επιδεικνύοντας ικανότητες και ήθος, για να μπορούν να λένε και όχι όταν πρέπει. Για να υπάρχει προοπτική για τη χώρα, πρέπει όλοι μας, όπως έλεγε ο Γ. Σεφέρης, «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα...».
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου