Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο μύθος και η αλήθεια

Επίκειται η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για απελευθέρωση των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων... Ξανασχοληθήκαμε μ' αυτό, με αφορμή τη δήθεν απελευθέρωση της δικηγορίας, επισημαίνοντας ότι για τη δικηγορία έχει μια σχετικά θετική διάταξη (κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών) αλλά πάμπολλες αρνητικές, που εξυπηρετούν συμφέροντα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών.
Σήμερα επισημαίνουμε μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Η κυβέρνηση παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με μελέτες θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,5%, ενώ παρουσίασε και σφυγμομέτρηση, σύμφωνα με την οποία η κοινή γνώμη σε ποσοστό σχεδόν 75% συμφωνεί με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις οποίες όμως αγνοεί… Κι αυτό βεβαίως δείχνει την αποτυχία των συνδικαλιστικών ηγεσιών των διαφόρων κλάδων (με εξαίρεση φαρμακοποιούς και συμβολαιογράφους) που δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την κοινή γνώμη με συγκεκριμένα στοιχεία για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Καταρχήν είναι μύθος ότι θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ. Κάποιοι εξαπατούν τον ελληνικό λαό αλλά και τους «δανειστές», υποσχόμενοι αύξηση του ΑΕΠ χωρίς να εξηγούν πώς θα γίνει αυτό. Δηλαδή πιστεύουν ότι με την ψήφιση του νόμου θα αυξηθούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια; Θα αυξηθεί η κατανάλωση φαρμάκων; Θα εκδίδονται περισσότερες άδειες οικοδομών;
Είναι βέβαιο ότι σε μερικούς μήνες, μετά την εφαρμογή του νόμου, θα καταρρεύσει ο μύθος και θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ και το βέβαιο είναι ότι τότε οι «δανειστές» θα ζητήσουν και νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, γιατί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ η θα μείνει η ίδια ή θα χειροτερεύσει…
Θα μπορούσε η κυβέρνηση, αντί να συμπεριφέρεται ως ταύρος εν υαλοπωλείω, μέσω διαλόγου να δρομολογήσει βελτιώσεις για τις οποίες υπήρχαν προτάσεις φορέων(π.χ. παλιότερα, αλλά και επί προεδρίας μου, ο ΔΣΘ είχε ζητήσει κατάργηση γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση δικηγορίας σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, ενώ επιτροπή που συνέστησε η Ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων για αλλαγές στον κώδικα δικηγόρων είχε εισηγηθεί από το 2003 «όπως ο παρά Πρωτοδίκαις δικηγόρος δικηγορεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του, ο παρ' Εφέταις σε όλα τα δικαστήρια της Εφετειακής περιφέρειας και ο παρ' Αρείω Πάγω στα δικαστήρια όλης της χώρας») με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Δυστυχώς ακολούθησε άλλη τακτική.
Η οδυνηρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό αντί του εκσυγχρονισμού εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και χτυπά τη μεσαία τάξη δημιουργώντας επιστημονικό προλεταριάτο με δυσάρεστες επιπτώσεις για το μέλλον της πολιτικής ζωής του τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου