Αναντίρρητα η χώρα μας βιώνει δεινή οικονομική κρίση, που ήρθε ως επακόλουθο της κρίσης θεσμών και αξιών που αναπτύχθηκε στο θερμοκήπιο της μεταπολίτευσης, γιατί οι ασκούντες την εξουσία φρόντισαν να κατοχυρώσουν συνταγματικά την ουσιαστική ατιμωρησία των πολιτικών μέσω της σύντομης παραγραφής, ενώ εξασφάλισαν παθητικό ρόλο για τους πολίτες. Ετσι διατύπωσαν με τέτοιο τρόπο το άρθρο 44 του Συντάγματος, ώστε να είναι βέβαιο ότι δε θα γίνει ποτέ δημοψήφισμα, φρόντισαν να είναι στο απυρόβλητο τα οικονομικά των κομμάτων και καλλιέργησαν στους πολίτες νοοτροπία υπηκόου κι όχι πολίτη, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η κοινωνία μας ως κοινωνία ενεργών πολιτών.
Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά πρέπει να λέγεται, γιατί τα αποτελέσματα ήταν καταστρεπτικά για τη χώρα. Φτάσαμε στο σημείο επί χρόνια να κυβερνά ουσιαστικά η Siemens, που συστηματικά έδινε «χορηγίες» σε πολιτικούς και κόμματα λειτουργώντας σαν «εθνικός προμηθευτής», ενώ είναι εμφανής η αδιαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, η διαπλοκή εκτελεστικής εξουσίας και ΜΜΕ, με τους πολίτες πάντα στο περιθώριο και τη χώρα να ζει «τυχαίως και μοιραίως», όπως έλεγε πολιτικός του προηγούμενου αιώνα.
Ολα αυτά θα μπορούσαν κάπως να διορθωθούν, αν λειτουργούσαν ουσιαστικά οι ΟΤΑ και οι ανεξάρτητοι συνδικαλιστικοί ή επιστημονικοί φορείς, ελέγχοντας την εκτελεστική εξουσία και ενεργοποιώντας καθημερινά την κοινωνία των πολιτών. Υπήρξαν βέβαια κάποιες πράξεις ελέγχου (π.χ. η καταγγελία του σκανδάλου Βατοπεδίου από το ΔΣΘ το 2007, η πρόσφατη προσφυγή του ΔΣΑ και άλλων επιστημονικών φορέων κατά του μνημονίου κ.λπ.), θαρραλέες αλλά αποσπασματικές, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι όλοι αυτοί οι φορείς, για να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά την κεντρική εξουσία, πρέπει να έχουν υψηλό ηθικό κύρος στην κοινή γνώμη, που αποκτάται μόνο όταν υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων στη δράση τους με τήρηση της νομιμότητας, αίσθηση μέτρου σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, διαφάνεια στα οικονομικά τους κ.λπ.
Για να ξεπεραστεί αυτή η πολύπλευρη κρίση, πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα σχέδιο ανάπτυξης της χώρας σε συνδυασμό με θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως πρέπει να υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων στη συμπεριφορά και δράση των ηγετών μας, για να είναι αξιόπιστοι. Ηρθε η ώρα να επαναλάβουν αυτό που είπε το 422 π.Χ. στην αρχαία Αμφίπολη ο στρατηγός Βρασίδας: «Οσον αφορά το κατ' εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους, παρότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου…».
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου