Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η ύστατη προσπάθεια


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ
Οι Ελληνες πολίτες στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 ανέδειξαν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 29,5% περίπου, θέλοντας να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, για να μην κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ενώ το αποτέλεσμα δείχνει ότι στο κόμμα του Αντ. Σαμαρά συσπειρώθηκαν (με συρρίκνωση των φιλικών δυνάμεων αριστερά και δεξιά της) οι δυνάμεις που δεν ήθελαν να κινδυνεύσει η προοπτική της χώρας στην ΕΕ.
Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τα γιατί και πώς των εκλογών, αλλά επιγραμματικά αναφέρουμε ότι νίκησε η ΝΔ, αλλά νικητής ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ (όπου συσπειρώθηκαν τμήμα του ΠΑΣΟΚ και σκληρές αντιμνημονιακές δυνάμεις με αντιφατικές θέσεις), ο οποίος, υποσχόμενος ρήξεις και τομές με κατεστημένα συμφέροντα, από το 4,5% εκτινάχθηκε στο 27% περίπου και πιθανόν να κέρδιζε, αν κάποια στελέχη του δεν τρόμαζαν τους πολίτες με απειλές εξόδου από την ευρωζώνη κ.λπ.
Τα προβλήματα της χώρας επιβάλλουν σχηματισμό κυβέρνησης (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές γίνονται διαβουλεύσεις) όσο το δυνατόν ευρύτερης συμμετοχής και στήριξης, η οποία πρέπει άμεσα να υλοποιήσει σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της χώρας. Δηλαδή να υλοποιήσει σχέδιο αύξησης του τουρισμού, αξιοποίησης της εμπορικής μας ναυτιλίας, αναδιάρθρωσης αγροτικών καλλιεργειών, αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ταυτόχρονα να επεξεργασθεί -αξιοποιώντας και τη δυνατότητα (από το 2013) έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος- σχέδιο θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση και ο ευρύτερος κυβερνητικός μηχανισμός να στελεχωθούν με πρόσωπα που θα διακρίνονται για το ήθος και τις ικανότητές τους. Η χώρα κάνει μια νέα, ίσως την ύστατη, προσπάθεια και χρειάζεται ιεραποστολικός ζήλος για να επιτύχει, γι' αυτό πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ότι «μπέρδευαν το νόμιμο με το ηθικό» θα ακυρώνουν την προσπάθεια στη συνείδηση των πολιτών... Πέρα από την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τη βελτίωση κάποιων σημείων που είναι ταπεινωτικά για τη χώρα και λειτουργούν ως ταφόπλακα για τους πολίτες, πρέπει να γίνει και δικαιότερη κατανομή θυσιών, γιατί δεν είναι δυνατόν π.χ. να συρρικνώνεται το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα να δίνεται διπλή - παχυλή σύνταξη σε βουλευτές, δημάρχους κ.λπ.
Το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι δύσκολο και θα χρειαστούν τιτάνιες προσπάθειες για να μακροημερεύσει επιτυχώς, υλοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και δημιουργώντας προοπτική για τη χώρα... Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα αποτυχίας, γιατί αποτελεί ίσως την ύστατη προσπάθεια να δημιουργηθεί προοπτική για τη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου